Nieuws
Zijlstra: Engels hoeft niet altijd
Staatssecretaris Zijlstra wil kritisch gaan kijken naar studies die in het Engels worden gegeven.
woensdag 6 juni 2012

Dat bleek tijdens een overleg in de Tweede Kamer vorige week. Hij wil studiekeurder NVAO laten onderzoeken waarom bepaalde opleidingen in het Engels worden gegeven.

Het CDA en de PVV hadden bezwaar tegen de steeds verder voortschrijdende invloed van het Engels in het hoger onderwijs. Ook de gebrekkige taalbeheersing van docenten is de partijen een doorn in het oog.

Zijlstra kon zich wel vinden in de kritiek van de partijen. ‘Een docent moet goed in het Engels getraind zijn als hij in het Engels lesgeeft. ’

Zijlstra wil verder dat de NVAO bij het beoordelen van opleidingen kijkt waarom er in het Engels wordt lesgegeven. ‘In goed Nederlands: er moet een sanity check plaatsvinden.’ In de wet staat overigens ook dat het hoger onderwijs in principe Nederlandstalig is, tenzij er goede redenen zijn om daarvan af te wijken.

De Interparlementaire Commissie (IPC) van de Nederlandse Taalunie organiseert op 11 juni in Den Haag een publieke hoorzitting over het Nederlands en het Engels als instructietaal in het hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen. VB