Zeldzame ziektes

23 Mei 2012

Onderzoekers van het LUMC hebben twee subsidies van elk drie miljoen euro gekregen voor onderzoek naar zeldzame ziektes. Prof. Gert-Jan van Ommen van heeft daar een therapie ontwikkeld voor de ziekte van Duchenne, waar hij al jaren onderzoek naar doet. Met de beurs van subsidieverstrekker ZonMw (Zorg onderzoek Nederland en Medische Wetenschappen) wil hij gaan uitzoeken of dezelfde aanpak ook zou kunnen werken bij de ziekte van Huntington en de erfelijke ziekte CADASIL, een aandoening aan de spiercellen in de wand van de kleine slagaders. De andere subsidie ging naar stamcelonderzoeker Frank Staal. Hij onderzoekt de afweerstoornis Severe Combined Immuno Deficiency (SCID), waarbij patiënten geen witte bloedcellen aanmaken in hun beenmerg. Daar bestaat al een behandeling voor: een beenmergtransplantatie. Probleem is echter dat er een tekort is aan geschikte donoren. Staal wil stamcellen uit het beenmerg van de patiënt aanpassen.

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

23 Mei 2012