Nieuws
?Student laat honderden euro?s per jaar liggen?
Studenten lenen gemiddeld 365 euro per maand, maar laten ook flink wat geld liggen, blijkt uit het studentenonderzoek 2011-2012 dat het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting uitvoerde onder drieduizend studenten.
woensdag 23 mei 2012

Ruim een derde van alle hbo- en wo-studenten leent op dit moment bij DUO. 22 Procent van de studenten leent om "leuk en relaxed te kunnen leven." De gemiddelde schuld die een student na vier jaar maandelijks 365 euro lenen opbouwt, komt uit op 17.500 euro. Het Nibud denkt dat deze schuld alleen maar toe zal nemen als de overheid haar bezuinigingsmaatregelen zal doorvoeren.

De keerzijde van geld lenen uit zich in de onwetendheid van studenten over de leenvoorwaarden van de DUO. Ze weten bijvoorbeeld niet dat je vanaf dag één rente over je lening opbouwt.

Door gebrek aan kennis laten studenten ook geld liggen: een vijfde van de studenten (zo'n 120.000) weten nog altijd niet dat ze zorgtoeslag kunnen ontvangen, terwijl ze daarmee kunnen besparen op hun kosten in plaats van lenen om rond te komen. Ook bij de Belastingdienst blijft veel geld liggen: ruim 12 procent van de studenten weet niet dat aangifte doen geld oplevert. Gelukkig zetten studenten ook geld opzij. Het Nibud berekende dat ruim 70 procent van de ondervraagde studenten gemiddeld 100 euro per maand spaart. Studenten die geld bijlenen sparen wel minder vaak dan studenten zonder lening.

Waar geven studenten gemiddeld hun geld dan aan uit? Huur (341 euro) en boodschappen (150 euro) voeren de kostenpostenlijst aan, daarna volgen collegegeld (143 euro) en de zorgverzekering (106 euro).