Onderwijscertificaat ligt onder vuur

23 Mei 2012

Volgens de personeelspartijen Young Researchers en PhDoc stelt de Basis Kwalificatie Onderwijs (BKO) in de praktijk niet veel voor en is het vooral een papieren maatregel.

Bij de faculteit sociale wetenschappen zouden zelfs certificaten worden uitgedeeld aan docenten zonder evaluatie van hun colleges door een expert, beweerden de partijen tijdens de universiteitsraad van maandag.
Alle docenten die sinds 1 januari 2008 in dienst zijn gekomen bij de universiteit Leiden moeten voor een facultaire toetsingscommissie aan de hand van een dossier bewijzen dat ze voldoen aan de basale onderwijsvaardigheden.
Kunnen ze dat, dan maken ze aanspraak op het BKO-certificaat. Ook is de kwalificatie nodig om in aanmerking te komen voor een bevordering.
Vice-rector magnificus Simone Buitendijk was het niet eens met het beeld dat door de partijen over de BKO werd geschetst. 'Dit klopt echt niet.'
Buitendijk ontkende dat bij FSW certificaten 'zomaar worden uitgedeeld. Docenten moeten een portfolio samenstellen en die tonen aan een onafhankelijke facultaire toetsingscommissie. Als daaruit blijkt dat je genoeg ervaring hebt en de studentenevaluaties goed zijn, dan is het glashelder dat je een kwalificatie verdient.' Maar het kan ook zo zijn dat beginnende, maar ook ervaren, docenten bijvoorbeeld nog een cursus volgen.
'Dat is ook geen schande. Het is best een zwaar traject, waar niet lichtvaardig over wordt gedacht. Het is geen simpele portfoliocheck.'
'We zeggen niet dat certificaten zomaar uitgedeeld worden bij FSW', zei Eric van Hoof van Young Researchers. 'Er is alleen geen beoordeling van de colleges door experts. De verstrekking gaat op basis van studentenevaluaties. Is dat voldoende? Wij vinden van niet.'
Volgens Buitendijk is er wel voldoende controle door experts. Het is volgens de vice-rector ook niet mogelijk dat faculteiten er een afwijkend beleid op na houden. 'De BKO moet zelfs landelijk hetzelfde zijn.'
Het college gaat er zelfs strenger op toe zien dat de certificaten wel op de juiste wijze worden verstrekt. 'Wij toetsen nu het BKO-proces intern. In de toekomst komt er ook een externe controle. Zodat we kunnen laten zien dat het Leidse certificaat van evenveel waarde is als de kwalificaties van andere universiteiten.'
Het is ook de bedoeling dat universiteitsbreed de kwaliteit van docenten verbetert. Er wordt gewerkt aan een Senior Kwalificatie Onderwijs. Een certificaat dat door alle docenten, behalve wellicht hoogleraren, behaald moet worden. VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

23 Mei 2012