Internationale studenten leveren juist geld op

23 Mei 2012

De 58.423 buitenlandse studenten in Nederland leveren jaarlijks miljoenen op. Dat staat in een rapport van het Centraal Planbureau over de economische effecten van de internationalisering van het hoger onderwijs.

Het onderzoek werd gedaan in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Halbe Zijlstra dat de komst van internationale studenten onder meer leidt tot beter ontwikkelde interculturele vaardigheden en betere handelsrelaties. Ook zijn er volgens hem aanwijzingen dat buitenlandse studenten beter presteren dan Nederlanders, waardoor de onderwijskwaliteit kan stijgen.
Voor een gerichte schatting van het economisch voordeel is van belang of de studenten na hun studie in Nederland blijven. Op basis van buitenlandse studenten in de periode van 1995 tot 2003 geldt dat waarschijnlijk voor 19 procent. Met dat percentage is er een jaarlijks voordeel van 739 miljoen euro.
Wervingsacties van universiteiten om buitenlandse studenten te trekken lagen enige tijd onder vuur vanwege de vermeende kosten. VVD-Kamerlid Anne-Wil Lucas stelde daar vorig jaar Kamervragen over. Zij vond dat buitenlandse studenten welkom waren, mits dat niet ten koste zou gaan van de kwaliteit.
Aan Nederlandse universiteiten studeren studenten uit ruim zestig landen. Bijna de helft, 43 procent, komt uit Duitsland. Verder staan China (8 procent) en België (5 procent) in de top drie. MVW

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

23 Mei 2012