'Ik heb Mein Kampf in het Arabisch'

Nicky van de Beek, zevendejaars egyptologie en archeologie

Taco van der Eb

Door Judith Laanen

Huis: appartement Wassenaarseweg
Bewoners: 2
Grootte: 21,5 m2
Huur: € 250,- incl

Je hebt vijf boekenkasten.
‘Ja, ik woon in een halve bibliotheek. Sterker nog, dit is nog niet alles. Hier staan slechts 831 boeken. Bij mijn ouders staan er nog zo’n 500. Maar ik ben geen echte bibliofiel. Het gaat me niet om het object. Het gaat me meer om de belangrijke dingen die je gelezen moet hebben en dat je er iets van leert. Ik vind het schrijnend dat er ouders zijn die hun kind wel een Playstation geven maar geen boek. Dat vind ik infaam en abject, om met een bekend advocaat te spreken.’

Waarom heb je zoveel boeken?
‘Verzamelwoede. Vroeger las ik biebboeken, maar daar kwam ik dooie vliegen en plakken ham in tegen. Dus daarom koop ik ze nu maar zelf. Weet je wat het ergste is? Als mensen gaan roken. Dat gaat echt in de bladzijden zitten. Daarom ruik ik altijd aan boeken voordat ik ze koop. Maar helemaal nieuw hoeven ze niet te zijn, want ik koop ook De Slegte leeg.’

Er mag nog wel wat bij dus.
Klopt, maar genoeg ruimte heb ik niet. Ik heb zelfs geen plek voor een kledingkast. Als ik teveel boeken heb, doe ik er weer een paar weg. Ondertussen bouw ik een bibliotheek voor mijn nageslacht.’

Heb je je boeken geordend?
‘Ja, daar ben ik soms uren mee bezig. Filosofie, de klassieken en egyptologische en archeologische boeken staan in één kast. Dan heb ik nog de klassiekers in de Britse en Amerikaanse literatuur bij elkaar. Maar de Duitsers en de Joden staan niet samen op één plank. Dat vond ik gek, want de Joden schrijven altijd over Duitse ellende. Nu staan ze naast de Nederlandse literatuur. De Fransen, Russen en de Spanjaarden staan ook bij elkaar. Die waren namelijk allemaal wel een beetje revolutionair. Dan heb ik nog een rijtje kinderboeken, waarmee ik mijn jeugd probeer te reconstrueren.’

Nog speciale edities? 
‘Ik heb Mein Kampf in het Arabisch. Ik liep in Caïro op een boekenmarkt en moest dat hebben. Ik heb ook Peter Rabbit in het hiëroglifisch. Die kan ik vanwege mijn studie in principe ook lezen. Ik heb ook van die oude Goethe-meuk maar dat ga je niet lezen want dat is zo’n raar oud lettertype.’

Deel dit bericht: