Geen aardverschuiving bij verkiezingen

Stemmers vooral in Campus Den Haag
23 Mei 2012

De opkomst voor de universitaire verkiezingen was hoger dan de vorige keren: dertig procent van het personeel bracht een stem uit, tegenover een kwart in 2010. Bij de studenten steeg het percentage van ietsje onder de twintig procent naar iets erboven.

Het hoogste percentage stemmers zat aan de Campus Den Haag, waar bijna 32 procent van de studenten stemde.
In de universiteitsraad twee kleine verschuivingen: in de personeelsgeleding verloor de lijstverbinding PhDocs/Universitas een zetel aan de Akvakabo. Lijst Universitair Belang bestendigde de twee zetels waarmee ze twee jaar geleden de Universiteitsraad binnenkwamen. Bij de studenten verloor de SGL-fractie een zetel aan de LVS.
Namens de LVS toonde student Latijns-Amerikastudies Willem Dekker zich opgetogen: zijn partij won ook bij Geesteswetenschappen en Rechten een zetel. In de universiteitsraad heeft de LVS een lijstverbinding met BeP, en samen hebben die nu een meerderheid in de raad. 'Het wordt vooral zaak om niet te strijden maar samen naar oplossingen te zoeken', benadrukte Dekker.
Anne-Marie Leichsenring van de SGL betreurde het verlies van een zetel in de universiteitsraad. 'Een beetje een zure pil, vooral omdat het om slechts zes stemmen verschil gaat. Wij gaan er toch samen met de CSL een goed jaar van maken.' Of studenten snel iets van de veranderde verhoudingen zullen merken, durfde ze niet te zeggen: 'Een jaar in de universiteitsraad heeft me geleerd dat je vooral op grote, complexe dossiers zit, die je langdurig moet volgen.'
Historicus Joost Augusteijn van personeelspartij Akvakabo won een zetel. 'Hoe dat komt? Door mij, natuurlijk. Daarnaast hebben we actiever campagne gevoerd, en oppositie gevoerd in de raad.' Net als zijn studentencollega's benadrukte hij het belang van samenwerking: 'Uiteindelijk moet je toch een meerderheid achter je krijgen. Dat gaat net ietsje makkelijker met meer zetels: we kregen een sterker mandaat voor wat wij willen.' Die extra zetel voor de vakbondspartij ging ten koste van de lijst PhDocs/Universitas. 'Die ene overgebleven zetel is eigenlijk onvoldoende', aldus lijsttrekker Maarten Jansen. 'Gezien de omvang van onze potentiële achterban (jonge onderzoekers, red.), had ik meer verwacht.'BB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

23 Mei 2012