'Beurspromovendi worden slecht behandeld'

Gebrek aan helderheid over positie

23 Mei 2012

De personeelspartijen Young Researchers en PhDoc zijn zeer kritisch over de manier waarop de universiteit omgaat met buitenlandse beurspromovendi. Een aantal van hen wordt belemmerd in hun onderzoek en voelt zich niet gewaardeerd.

Dat blijkt uit een rondvraag die de partijen stelden bij de universiteitsraadsvergadering van maandag.
Onlangs ontvingen PhDoc en Young Researchers een brief van een groep Chinese beurspromovendi waarin zij hun beklag doen over hun positie aan de universiteit. De brief is nog niet openbaar maar volgens de partijen klagen de Chinezen over een gebrek aan helderheid over hun precieze positie en rechten en plichten. 'Er lijken niet alleen tussen faculteiten maar zelfs tussen instituten binnen dezelfde faculteit grote verschillen te bestaan in de behandeling van deze promovendi', staat in de rondvraag. 'Sommigen hebben een werkplek, anderen zijn op studentwerkplekken aangewezen. Ook betalen bepaalde faculteiten wel talencursussen en andere niet. Ook worden sommige promovendi niet eens op de universitaire websites vermeld.'
Het college van bestuur is geschrokken van de klachten. 'Het is een problematiek die ons niet bekend is', zei rector magnificus Paul van der Heijden tijdens de vergadering. 'We gaan kijken wat de klachten precies zijn en wat we er aan kunnen doen.'
Inmiddels heeft het Leids Promovendi Overleg al gesproken met het college over de klachten.
Waarschijnlijk wordt er in september of oktober een enquête onder promovendi gehouden om zo een beter beeld te krijgen.

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

23 Mei 2012