Universiteit betaalt niet voor medeoprichter

9 Mei 2012

De historische vereniging Jan van Hout zamelt geld in voor een grafmonument van hun naamgever. De Universiteit Leiden betaalt niet mee: ‘Daar zakt mijn broek van af.’

Jan van Hout (1542-1609) was overal mee bezig. Als gemeentesecretaris hielp hij Leiden door het Spaanse beleg. In het bevrijde Leiden zette hij sociale voorzieningen op, zamelde hij geld in voor het Ceciliagasthuis waar nu Museum Boerhaave zit. Hij was een niet onverdienstelijk dichter en heeft zich ingezet voor de in zijn tijd kersverse Universiteit Leiden, door oude kloosters te regelen die omgebouwd konden worden tot bibliotheek, collegezalen of studiezaal.

Na zijn dood werd hij begraven in de Pieterskerk, al is niet helemaal duidelijk of zijn stoffelijk overschot daar nu nog ligt. In 2009, toen hij 400 jaar dood was, besloot de naar hem vernoemde historische vereniging dat er een monument bij zijn graf moest komen. Daar zijn ze geld voor aan het inzamelen; elfduizend euro moet het gaan kosten.
'We dachten dat hij het ons makkelijk had gemaakt', vertelt bestuurslid Kees Walle van de vereniging. 'Hij deed namelijk alles: gemeentesecretaris geweest, aan de wieg gestaan van de universiteit, hij zat in het hoogheemraadschap, en schreef literatuur. Wij dachten: we halen tweeduizend op bij die instanties, en duizend euro van de Nederlandse maatschappij voor de letteren. De gemeente heeft nog niets overgemaakt, maar daar maak ik me geen zorgen over; ambtelijke molens draaien nu eenmaal langzaam.'
'De Universiteit Leiden heeft ons echter lelijk in de steek gelaten. Rector Paul van der Heijden schreef dat hij niet op ons verzoek kon ingaan. Daar zakt mijn broek van af. 'Tuurlijk, je vraagt om een gift, maar dit is pure desinteresse voor je eigen geschiedenis. Onderaan het monument graveren we de namen van iedereen die tenminste vijfhonderd euro heeft gegeven. Moet je je voorstellen dat de universiteit daar niet bij staat. Ik vind het treurig.'
Overigens bestaat er al een monument voor Jan van Hout in Leiden: in het plantsoen staat een standbeeld van hem, samen met Willem van Oranje en twee andere helden uit het Leidens ontzet. BB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

9 Mei 2012