Reuzenlelie gaat gebukt onder muntgeld

9 Mei 2012

De Hortus Botanicus is erachter waarom de reuzenlelie in de kassen steeds kleinere bladen kreeg.

Wie de afgelopen maanden op het juiste moment in de tropische kassen van de Hortus was, kon daar een medewerker van de tuin in waadpak door de lelievijver zien waden. De Victoria amazonica is een van de paradepaardjes van de Leidse botanische tuin: het is de grootste leliesoort ter wereld, met prachtige bloemen. De bladeren zijn zo stevig dat kleine kindjes erop kunnen zitten – iets dat de Hortus uitbuit door er babyfotosessies op te organiseren.

Het was dus een beetje jammer dat de Victoria elk jaar kleinere bladeren leek te maken. Vandaar dat de medewerker in zijn waadpak moddermonsters aan het nemen was: de tuin vroeg zich af of daar misschien een verklaring in school voor de krimpende reuzenbladeren. Dat bleek inderdaad zo te zijn: het ijzergehalte was veel te hoog. Hortusbezoekers gooien regelmatig muntjes in de vijver, daarbij loste ijzer op in het water en daar kan die plant weer niet zo goed tegen.
Inmiddels staan de planten er veelbelovend bij. 'We hebben dan ook veel gedaan om de waterkwaliteit te verbeteren', vertelt kas-chef Rogier van Vugt. 'De grond is ververst, we hebben met stokken gezorgd dat daar veel lucht in kwam zodat het opgeloste ijzer neer kon slaan, en muntjes worden nu verwijderd.'
Een bordje met de oproep om geen geld te gooien staat er nog niet. 'Maar de media-aandacht van de afgelopen tijd helpt wel: ik zie nu veel minder muntjes op de bladeren liggen.' BB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

9 Mei 2012