Oudermishandeling

In het vakblad Ageing Research Reviews zetten drie Leidse wetenschappers, met onderzoekster Yuliya Mysyuk als eerste auteur, de verschillende definities voor ouderenmishandeling op een rijtje. De schattingen in de vakliteratuur lopen behoorlijk uiteen, en dat komt in elk geval deels omdat ook de gebruikte definities sterk verschillen.
De auteurs benadrukken dat het voor het oplossen van het maatschappelijk probleem niet per se handig is om één precieze, afgebakende definitie te hanteren. Maar voor het doen van onderzoek naar het voorkomen van mishandeling is het wel zo handig is als er wel een gezamenlijke definitie bestaat. Ze stellen voor de al bestaande aanduiding van de wereldgezondheidsorganisatie WHO te hanteren: ‘elke handeling of juist niet handelen binnen een relatie waarin er een verwachting van vertrouwen bestaat, die schade of leed toebrengt aan een ouder persoon.’

Deel dit bericht: