Nog geen leenstelsel voor masterstudenten

9 Mei 2012

Nu het CDA van gedachten is veranderd, lijkt de opheffing van de basisbeurs voor masterstudenten in elk geval tijdelijk van de baan.

Op maandag 23 april zou de Tweede Kamer spreken over het wetsvoorstel 'Studeren is investeren', waarin onder meer stond dat de basisbeurs voor de master vervangen zou worden door een sociale lening. Alleen voor studies waar de overheid behoefte aan heeft, zoals de lerarenopleidingen, zou de basisbeurs behouden blijven. Een paar dagen later zou er over het wetsvoorstel gestemd worden, en er leek in april een Kamermeerderheid vóór het voorstel te zijn. Alleen viel het kabinet de zaterdag voor het debat.

GroenLinks stelde meteen voor om het wetsvoorstel 'controversieel' te verklaren. Dat betekent vrijwel altijd dat een plan in de ijskast wordt geplaatst tot er weer een niet-demissionaire regering zit. Dat 'vrijwel altijd' is meer een gewoonte dan een wet; de Kamer kan zulke wetten alsnog met een meerderheid aannemen.
Die meerderheid is er echter niet meer. De PvdA en het CDA maakten echter deze week bekend dat ze niet meer zullen instemmen met het wetsvoorstel. SP en Groenlinks waren al tegen, en de vier partijen hebben samen 76 van de 150 zetels. 'Het voorstel is te fors' verklaarde CDA-kamerlid Sander de Rouwe in het Nederlands Dagblad. 'Nu alle partijen opnieuw kleur moeten bekennen, is dat onfatsoenlijk. Onze leden moeten zich er opnieuw over kunnen uitspreken, en daarna ook de kiezers.'
De Partij voor de Arbeid is in principe best voor een sociaal leenstelsel, maar wel onder voorwaarden waar het wetsvoorstel niet aan voldeed. 'Dit was meer een asociaal leenstelsel' zei Kamerlid Tanja Jadnanansing tegenover het Hoger Onderwijs Persbureau. 'Bovendien staat nergens waar de opbrengst van de wet in wordt geïnvesteerd.'
Goed nieuws voor wie volgend jaar masterstudent is, want dat scheelt studenten op kamers €3.200 en thuiswoners €1.147 per jaar. De langstudeerboete gaat wel door, want die was al aangenomen. BB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

9 Mei 2012