Lithium

Lithium
Mensen met een zogeheten bipolaire stoornis – een psychiatrische stoornis die zich kenmerkt door hevige stemmingswisselingen – krijgen vaak lithiumcarbonaat voorgeschreven als medicijn. Wat nu als zo’n patiënte zwanger wordt? De lithium is misschien op langere termijn slecht voor de baby, maar op hevige stemmingswisselingen bovenop een zwangerschap zit helemaal niemand te wachten. Bij sommige patiënten adviseert de dokter daarom om door te gaan met slikken, ongeacht de zwangerschap.
Een groep onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum en de GGZ Rivierduinen deden onderzoek naar dertig babies die tijdens de zwangeschap blootgesteld waren aan lithium. Niet één daarvan had een geboortedefect. De helft werd langduriger gevolgd, soms zelfs tot hun vijftiende. De wetenschappers geven onmiddellijk toe dat vijftien proefpersonen niet heel veel is, maar stellen wel vast dat die vijftien het redelijk doen: groei, gedrag en algemene ontwikkeling waren normaal. Het IQ van de vijftien lag ietsje lager, maar niet zoveel dat het statistisch significant was – en al was het dat wel, dan is het nog maar de vraag of dat ook door de lithium was gekomen. Voorzichtig concluderen de onderzoekers in Early Human Development dat lithiumgebruik tijdens de zwangerschap geen kwaad lijkt te kunnen voor het kind.

Deel dit bericht: