Koortslip

Er bestaat geen echt medicijn tegen een koortslip. Zelfs antivirale middelen helpen maar een beetje, omdat een gedeelte van de herpesvirussen die de blaasjes veroorzaken zich schuilhoudt in de zenuwcellen. Het beste waar je op mag hopen is iets dat de blaasjes weghaalt of helpt voorkomen dat ze terugkomen. De drogist verkoopt er daar een heleboel van, maar voor je daar geld aan uitgeeft is het interessant om te weten of die middeltjes ook werken.
Veel van die middelen bevatten het aminozuur lysine. Het idee is dat het herpesvirus goed gedijt als er veel van het aminozuur arginine beschikbaar is; omdat lysine en arginine op dezelfde manier opgenomen worden door het lichaam zou je met veel lysine in theorie het virus kunnen dwarsbomen.
In het huisartsenblad Modern Medicine bekijken Wouter de Ruijter van het Leids Universitair Medisch Centrum en één van zijn huisartsen in opleiding het beschikbare bewijs voor dat idee. Conclusie: dat is er nauwelijks. Twee studies, waarbij de deelnemers een behoorlijk streng arginine-beperkend dieet opgelegd kregen, en waarvan er eentje desondanks geen effect vond. ‘Vooralsnog kan deze patiënten niet overtuigend geadviseerd worden om lysine te gebruiken. Daarvoor is het gevonden bewijs te zwak’, concluderen de auteurs.

Deel dit bericht: