Frans, Duits en Italiaans voorlopig veilig

Onduidelijkheid over brede bachelor Geesteswetenschappen
9 Mei 2012

Voorlopig gaan de studies Frans, Duits en Italiaans nog niet op in een brede bachelor. ‘Maar of het plan de baan is, is maar de vraag.’

Via de Facebookpagina Red de studie Franse Taal en Cultuur liet promovendus Esfaindyar Daneshvar-Tehranizadeh studenten weten dat Frans de komende jaren in de huidige vorm blijft bestaan. Daneshvar-Tehranizadeh: 'Opleidingsvoorzitter Paul Smith en Johan Rooryck, beide hoogleraar Frans, ontvingen onlangs een e-mail van het faculteitsbestuur waarin dat werd duidelijk gemaakt. Ik heb een bericht op de Facebookpagina geplaatst, omdat ik vond dat studenten ook recht hadden op een beetje duidelijkheid. Meer dan dit weet ik nog niet. Studenten die in september 2012 beginnen, kunnen hun studie in elk geval afmaken.'
Frans-Willem Korsten, directeur van het Institute for Cultural Disciplines, heeft het nieuws ook vernomen. 'Of de brede bachelor van de baan is, is maar de vraag. Voor zover ik geïnformeerd ben, staat het plan on hold. Het komende jaar blijft Frans in de huidige vorm bestaan, en Duits en Italiaans ook. Gelijke monniken, gelijke kappen. De komende tijd wordt er nader verkend wat de mogelijkheden op de langere termijn zijn.'
De decaan was woensdag onbereikbaar, maar volgens assessor Arjen Liemburg is er juist nog niets besloten. 'We werken met het faculteitsbestuur momenteel nog steeds aan een uitwerking van hoe de brede bachelor eruit moet komen te zien. De deadline daarvoor is 1 juli. Het blijft de bedoeling dat de brede bachelor vanaf september 2014 wordt ingevoerd. Het plan moet eerst nog wel door de faculteitsraad. Maar het bestuur heeft er nog altijd vertrouwen in. Er is dus niets veranderd.' Liemburg kan wel beamen dat studenten die na deze zomer beginnen, hun talenstudie nog kunnen voltooien. 'Ook in 2013 kan dat nog. Maar dat was altijd al de bedoeling.'
De invoering van brede bachelors op Nederlandse universiteiten maakt onderdeel uit van het hoofdlijnenakkoord uit december 2011 tussen de Vereniging van Universiteiten (VSNU) en staatssecretaris van onderwijs Halbe Zijlstra. Het doel van dit akkoord is het verbeteren van studiesucces en de onderwijskwaliteit. Ook zouden onderwijsinstellingen meer moeten profileren en differentiëren.
De plannen voor het samenvoegen van Frans, Duits en Italiaans konden eerder dit jaar op veel kritiek en scepsis onder studenten rekenen. Studenten Frans vormden een actiecomité en een petitie voor het behoud van de studie werd ruim vierduizend keer ondertekend.
Camille Clerx, studentlid van de opleidingscommissie en initiatiefneemster van het actiecomité, reageert nu voorzichtig. 'Ons is alleen verteld dat de opleiding voorlopig niet verdwijnt. Wat de plannen voor de lange termijn zijn weten we nog niet. Docenten blijven er graag nog even discreet over. We wachten dus nog even met vreugdekreten.'

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

9 Mei 2012