Optimisme

Optimistische mensen leven langer. Als je met een testje meet hoe optimistisch iemand is, bestaat er een duidelijk verband tussen de uitslag, en de kans om de komende jaren te overleven. Dat gaat zelfs op als 'de komende jaren' een periode van veertig jaar is, volgens een Amerikaans onderzoek naar studenten en hun levensloop.
In het vakblad Age gaan Leidse en Wageningse onderzoekers nog een stapje verder. Zij volgen al jaren meer dan tweeduizend ouderen van tenminste 89 jaar. Als je zo oud bent, zijn je kinderen meestal ook al pensioengerechtigd, en dit onderzoek ging over die kinderen. Er is een verband tussen het optimisme van de kinderen en de overlijdenskans van de ouderen, bleek.
Wat betekent dat nou? Sleuren positief denkende mensen hun ouders erdoorheen, zit optimisme in de familie, of blijf je optimistischer zolang je ouders niet doodgaan? Dat laat zich statistieksgewijs nog niet zo makkelijk uit elkaar peuteren, maar de auteurs vermoeden dat alle drie de verklaringen een rol spelen.

Deel dit bericht: