Opinie: De teamsporten worden bedreigd

Prijsverhoging gaat ten koste van studentensport

Oud-studenten moeten in plaats van 130 voortaan 350 euro gaan betalen voor een sportkaart. Dat gaat ten koste van de studentensport, betogen verschillende verenigingen.

Naar aanleiding van de tariefwijzigingen van de sportabonnementen willen we graag uiteenzetten wat de nadelige consequenties van deze beslissing zullen zijn voor de toekomst van de verenigingen.
De nieuwe tarieven zorgen voor een grote uitstroom van huidige leden, omdat sporten elders goedkoper is geworden. Deze uitstroom is niet op te vangen met de reguliere aanwas van nieuwe studentleden. Op de korte termijn heeft dit tot gevolg dat de ledenaantallen sterk zullen dalen. Onderzoek onder de studentensportverenigingen wijst uit dat de uitstroom van leden groot zal zijn. Deze uitstroom behelst méér dan enkel de leden die onder het hogere tarief vallen. Er zullen ook veel studenten vertrekken, omdat het niveau waarop gesport kan worden zal dalen en er een verlies is van technische ondersteuning.
Er lijkt dus een domino-effect te gaan plaatsvinden, in het bijzonder binnen de teamsporten. Om deze reden is opheffing van verenigingen voor teamsporten een reële dreiging. Als deze verenigingen te gronde gaan, zal dit afbreuk doen aan de diversiteit van studentensport in Leiden. Voor aankomende sportieve studenten zal Universiteit Leiden dan ook minder aantrekkelijk worden.
Het alumnibeleid van de Universiteit Leiden “richt zich op het behouden en versterken van de verbondenheid” van de alumni. Echter, de vertrekkende leden van de sportverenigingen zullen grotendeels juist de alumni zijn die nog sterk bij de vereniging betrokken zijn.
De beslissing om de tarieven te verhogen staat dus lijnrecht tegenover dit beleid. Andere universiteiten voeren een beleid waarbij studenten en oud?studenten samen een teamsport beoefenen en de oud?studenten dus aan de desbetreffende universiteit verbonden blijven.
Een goed voorbeeld hiervan is de Technische Universiteit Delft. Oud?studenten krijgen de mogelijkheid tegen een gereduceerd tarief te sporten, en blijven daardoor aan de TU Delft verbonden.

Jorien van Hoorn,
Voorzitter LUSV Basketball, namens de studentensportverenigingen, A.L.S.Z.V. De Blauwe Schuit, Panic Ultimate, Asopos de Vliet, Qravel, Aquamania Sanjigen, K.S.R.V. “Njord” SKC, Levitas, Thor,LSD, Wushu, LUSV Badminton, Sportraad, LUSV Basketball, PKVV

Deel dit bericht: