'Ik hou van spullen met een verhaal'

Willemijn Sneep (22), afgestudeerd filosoof, volgt minor journalistiek

Taco van der Eb

Door Judith Laanen

Huis: BHXXX (Boerhaavelaan 30)
Bewoners: 14, dubbelgemengd
(Quintus, SSR en Augustinus)
Grootte: 28 m2
Huur: €375,-, inclusief

Een benedenkamer aan de straatkant, veel overlast?
'Totaal niet. Dit is een rustige straat.'

Behalve wanneer jullie huisfeesten geven dan.
'Haha, ja. Het huisfeest van vorige zomer is tot nu toe het meest uit hand gelopen. Er ging toen een fles door mijn raam, geen idee waar die vandaan kwam. Op het moment dat het gebeurde was ik niet in mijn kamer, maar een huisgenootje die in de buurt stond kreeg allemaal glas over zich heen.
'Ik heb toen twee nachten met een stuk plastic over het gat moeten slapen. Normaal komt er rond de 200 man, nu waren het er ook ineens bijna 300. Van het overschot aan entreegeld hebben we toen de schade aan mijn raam betaald.'

Hebben jullie nog huisrituelen?
'Ja, biggen. Zodra we thuis komen als we uit zijn geweest springen we bij degenen die Sjaak Afhaak hebben gespeeld die avond op bed om nog even te kletsen, of muziek te maken. Zoals met pollepels op potten en pannen slaan.'

Hoe is de relatie met de buren? 'Goed hoor. Aan de ene kant zit een ander studentenhuis, aan de andere kant normale mensen. Oh sorry, werkende mensen.'

Je meubilair ziet er niet uit alsof het van de Ikea is. Waar heb je die koffer vandaan?
'Die is van mijn grootmoeder. Ik weet niet of ermee gereisd is, ik heb 'm gekregen toen de zolder werd opgeruimd. Ik hou ervan als spullen een verhaal met zich meedragen. Die witte stoel heb ik van het grofvuil gered, en het donkergroene kastje heb ik meegenomen van 's werelds bekendste braderie in Lille, Frankrijk, toen ik daar een half jaar studeerde.'

Past wel bij zo'n oud huis. 'Ik weet niet precies hoe oud het is, maar het moet van voor de elektriciteit zijn. Dat zie je aan de pijpen en bedrading, die overal uit de muren komen. En als je de deur open laat staan, valt hij dicht omdat alles scheef is. Dat maakt het wel weer een leuk huis.'

Wat doet die racefiets in je kamer?
'Die is te mooi om buiten te laten staan. Als je zo'n fiets in de regen laat staan, wordt-ie al snel gaar en gammel. Mijn barrel staat buiten, hier fiets ik alleen op als ik ver moet, dat is prettiger. Of als de band van mijn andere fiets leeg is.'

Deel dit bericht: