Harvard plugt Open Acces

25 April 2012

De teller van de Elsevier-boycot op TheCostofKnowledge.com is inmiddels de tienduizend overschreden.

De wetenschappers die boos zijn op het uitgeversconcern kregen deze week krachtige hulp. De prestigieuze Harvard University is het zat om tienduizenden euro’s abonnementsgeld per tijdschrift te betalen, en stuurde haar personeel een memo. Harvard roept haar wetenschappers op om in de vrij toegankelijke Open Access-bladen te publiceren. De wetenschappers die in de redactie van een vakblad zitten, kregen het verzoek om de inhoud van die bladen open acces te maken. ‘Overweeg op te stappen als dat niet kan’, aldus de brief. Het aanhouden van de bladen van grote wetenschappelijke uitgevers als Elsevier en Kluwer is ‘financieel onhoudbaar.’ Harvard is de rijkste universiteit ter wereld, en maakte in 2011 bekend een pot geld van 32 miljard dollar te beheren.

Deel dit bericht: