Docenten mogen colleges kuisen

25 April 2012

Rechtendocenten wier college beschikbaar wordt gesteld op de site van de faculteit, mogen hun verhaal voor publicatie eerst inzien en eventuele ongelukkige uitspraken verwijderen.

Dat bleek maandag tijdens de faculteitsraadvergadering. De faculteit wil meer gebruik gaan maken van  zogeheten weblectures op Blackboard. Al in eerder stadium hadden docenten in de raad vragen gesteld over de online colleges. Ze vroegen bijvoorbeeld of onhandige opmerkingen daaruit konden worden geknipt. ‘Dat kan’, aldus portefeuillehouder onderwijs Pauline Schuyt. ‘Soms kun je in het vuur van het betoog dingen zeggen die misschien niet helemaal politiek correct zijn.’ De mogelijkheid ter correctie dient dan ook als bescherming van de docent. Verder wilde de raad weten van Schuyt of er veel online wordt gekeken naar de colleges. ‘De  kijkcijfers vertonen, en dat zal niemand verbazen, een piek voor tentamens en hertentamens. Ze worden in ieder geval wel bekeken ter voorbereiding op tentamens. Dat lijkt ons een positieve zaak.’ Of de lectures ook hogere slagingspercentages met zich meebrengen, is volgens Schuyt niet in te schatten omdat ‘er teveel variabelen een rol spelen.’ Niet alle afdelingen  staan te juichen om online beschikbaar gemaakt te worden. ‘Sommige vakken zijn heel enthousiast, die nemen nu al vrijwillig colleges op. Anderen zijn wat terughoudender.’ Het bestuur moet nog een standpunt innemen over het wel of niet verplicht stellen van de weblectures. Daar gaan we nog met de opleidingen een discussie voeren.’ Binnenkort stuurt het bestuur een notitie over het onderwerp naar de raad. VB

Deel dit bericht: