Bionanoduurzaam

Planten en sommige bacteriën zetten via de biochemische weg zonlicht en chemische stofjes om in meer van zichzelf: fotosynthese. Die truc bestaat al meer dan drie miljard jaar, en heeft dus een flinke voorsprong op menselijke zonnepanelen, die pas sinds een jaar of vijftig worden gebouwd. Wellicht dat ons gebruik van zonne-energie nog wat kan leren van de ouwe rotten in het vak. Natuurkundige Gerhard Magis hoopt komende dinsdag te promoveren op zijn onderzoek naar half-biologische zonnepanelen. Hij plakte stukjes van de fotosynthetiserende bacterie Rhodobacter sphaeroides op een goudlaagje, en ging meten. Wat bleek: er gaat inderdaad een stroompje lopen, en nog een heel behoorlijke ook. Dat dat überhaupt kan, is al heel wat. Jammer genoeg was het na een dag of drie wel afgelopen: de lichtoogstende apparatuur van een bacterie werkt toch beter in een bacterie dan op een goudlaag.

Deel dit bericht: