Balansdag

In het vakblad Family Practice beschrijven onderzoekers van TNO, het Voedingscentrum en het Leids Universitair Medisch Centrum het effect van twee Nederlandse campagnes om overgewicht tegen te gaan. Overgewicht kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid, en het blijkt ontzettend moeilijk om kilo's die er eenmaal aan zijn gekomen er blijvend af te krijgen. Als je kan voorkomen dat mensen dikker worden, valt er dus een hoop te winnen.
Om dat te bereiken lanceerde het Voedingscentrum de 'balansdag'. Het idee was dat je na een dagje uitbundig eten of drinken juist extra goed let op wat je eet, om zo te compenseren. De campagne kreeg een hoop kritiek van diëtisten, en dat maakt het interessant om te weten of het nu werkte, of niet.
Of dat zo is, durven de onderzoekers niet met absolute zekerheid te zeggen. Er was geen controlegroep die opzettelijk buiten het bereik van de campagne werd gehouden. Ook bleek een grote groep Nederlanders de advertenties en spotjes te hebben gemist. Bij de voornaamste doelgroep, laag-opgeleide allochtone mannen, leek er wel een effect te zijn: mensen uit die categorie die ze wel mee hadden gekregen, kwamen gemiddeld minder aan.

Deel dit bericht: