Tekenspeeksel

Als je huisdier een teek op heeft gelopen, kan die daar soms wel wekenlang in de vacht blijven zitten. Dat is eigenlijk best raar: een splinter die je een paar dagen laat zitten, is er tegen die tijd wel uit gezweerd. Blijkbaar hebben teken een aantal biochemische trucs om het afweersysteem van het lichaam om de tuin te leiden.
De teek Ixodes scapularis scheidt bijvoorbeeld in zijn speeksel de stof sialostatine af. Dat stofje remt de productie van het afweerstofje Interleukine-9. Handig voor die teek, maar misschien ook wel handig voor mensen met een immuunsysteem dat te hard werkt.
In het Journal of Immunology staat een internationale studie naar sialostatine waaraan de Leidse longonderzoeker Christian Taube meewerkte. Genetisch gemodificeerde astma-muizen konden stukken beter ademen nadat ze de tekenspuugstof hadden gekregen, zo bleek. De onderzoekers vinden dat vooral interessant omdat het ze meer leert over de rol van het immuunsysteem bij astma, maar sluiten niet uit dat sialostatine ooit doorontwikkeld kan worden tot medicijn voor mensen.

Deel dit bericht: