?Strontvloed? in klooster aan Vrouwenweg

18 April 2012

De bewoners van het oude klooster aan de Vrouwenweg, kregen tijdens Pasen een onaangename verrassing: het riool stroomde over.

Tamara Can van verhuurder SLS Wonen: 'Op eerste paasdag is er een toilet ontstopt. Het probleem leek verholpen, tot alles 's nachts onderliep.' Het was de tweede keer in korte tijd dat reparateurs kwamen voor een verstopping door urinesteen. 'Dat is een kalksoort waar je niet echt iets aan kunt doen. Wel vonden ze ook maandverband en tampons. Met een soort draaiende veer hebben ze geprobeerd het probleem te verhelpen, maar achteraf bleken ze slechts een klein gaatje gemaakt te hebben, met een overstroming als gevolg.' Op tweede paasdag heeft SLS Wonen het pand schoongemaakt en de toiletten zijn opnieuw gerepareerd.
Sander Toet (21, student Japans) woont boven de gang waar het probleem zich voordeed. 'De strontvloed liep naar beneden, waardoor een verdieping lager een laag van vijf centimeter poepwater stond. Drie dagen lang stonk het alsof er een beerput ontploft was.' Zijn eigen toilet was twee dagen buiten gebruik. 'Als we naar de wc wilden, moesten we wachten tot we met een groepje waren en dan konden we aanbellen bij onze overburen. Zij reageerden gelukkig heel aardig. Met gevaar voor hun eigen spullen hebben ze 's nachts zelfs iets tussen de deur gelegd, zodat ze hem niet voor ons open hoefden te doen.' Volgens Toet kwamen er de laatste tijd wel vaker loodgieters. 'Een van hen vertelde mij dat DUWO en SLS Wonen eigenlijk te weinig aan onderhoud doen.'
De derrie stroomde ook door het zelfstandige appartement van pedagogiekstudent Nadia Varekamp (20). 'Ik was er met Pasen niet. Om een of andere reden hebben de schoonmakers mijn woning overgeslagen. Toen ik een natte, smerige vloer aantrof, stond het er al twee dagen.' Na een middag zelf schoonmaken kreeg ze de gele vlekken en de stank niet uit haar vloerbedekking. 'Ook kon ik vier paar laarzen, die op de grond stonden, weggooien. Ik heb geen inboedelverzekering. SLS Wonen zegt niet aansprakelijk te zijn, maar een van de betrokken loodgieters heeft gezegd dat achterstallig onderhoud de oorzaak is.'
Can vindt het vervelend voor Varekamp, maar SLS Wonen heeft alleen een opstalverzekering, voor 'nagelvaste' onderdelen van het gebouw. 'We wijzen onze bewoners er bij het tekenen van het contract op dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor een inboedelverzekering. Dat de schoonmakers niet bij haar zijn geweest komt omdat het niet is toegestaan om zonder toestemming van de bewoner binnen te gaan.' De ontstoppingsservice is volgens Can ook niets aan te rekenen. 'In de rioolwereld is het niet vreemd om twee keer in korte tijd opgetrommeld te worden voor dezelfde klus. Pas in een later stadium gaan ze met een camera in de buizen kijken. Voor dit soort dingen heb je dus een inboedelverzekering.' MvW

Deel dit bericht: