Rimpels

18 April 2012

Als je in bad ligt, wordt je huid rimpelig. Dat komt niet omdat hij zompig wordt van het vocht: mensen die een vinger verloren maar er later weer aangenaaid kregen, krijgen geen rimpels op die vinger. Je lichaam besluit dat het rimpeliger moet worden en geeft dat besluit via de zenuwen door. Met die kennis kun je dus bepalen of iemands zenuwen nog goed werken. In Clinical Neurophysiology beschrijven drie Leidse neurologen hoe je een bepaald soort zenuwschade het beste kunt aantonen. Nu gebeurt dat nog met een blokje dat afwisselend warm en koud wordt, maar dat kost tijd en vereist dat de patiënt mee kan werken.De ‘rimpeltest’ is goedkoop, maar hij werkt niet bij alle patiënten even goed. Een andere optie zijn zogeheten Neuropad-pleisters; die kijken of je voet nog goed kan zweten, een andere functie waarvoor de zenuwen goed moeten werken. De Neuropad geeft minder vaak een vals alarm dan de rimpeltest, maar hij mist wel vaker een patiënt. Het slimste is het om de twee combineren, schrijven de onderzoekers. Of het beter werkt dan de standaardmethode is onduidelijk, maar het is in elk geval sneller en goedkoper.

Deel dit bericht: