Geen Leidse betrokkenheid bij fraude Poldermans

Nog wel vraagtekens over co-auteurschap
18 April 2012

Volgens een rapport van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zijn geen Leidse wetenschappers betrokken geweest bij de misstappen van de Rotterdamse onderzoeker Don Poldermans.

Poldermans nam in november 2011 ontslag bij het Erasmus MC toen bleek dat de testuitslagen in zijn onderzoeksdossiers niet te herleiden waren tot de gegevens in de dossiers van zijn patiënten.
Ook handelde hij niet altijd met de toestemming van zijn patiënten. Daarbij ging het om een meting naar bloed dat eigenlijk voor een ander onderzoek gedoneerd was.
De aandacht verlegde zich daarna naar Poldermans' medeauteurs, waarvan de Leidse cardioloog prof.dr. Jeroen Bax de voornaamste is. Het LUMC zette een onderzoekscommissie op, onder leiding van prof.dr. Gertjan Fleuren. In de commissie zaten uitsluitend medewerkers van het LUMC en het Erasmus MC.
Hun eerste bevindingen verschenen afgelopen vrijdag. Conclusie: 'Er zijn geen aanwijzingen dat Leidse onderzoekers waren betrokken bij de schending van de wetenschappelijke integriteit door Prof. Poldermans.' Ook heeft Poldermans nooit iets met Leidse patiënten te maken gehad.
Wel stelde de commissie vraagtekens bij het co-auteurschap van Bax. Hij en Poldermans hebben meer dan tweehonderd gezamenlijke publicaties. 'Of de inhoudelijke bijdrage van de Leidse onderzoeker aan de publicaties voldoende was om het co-auteurschap te rechtvaardigen kon door de Commissie slechts in enkele gevallen met zekerheid worden vastgesteld.'
Bax heeft alle vragen vanuit de media afgewimpeld. Poldermans gaf tegenover het artsenblad Medisch Contact aan dat ook hij een radiostilte wil aanhouden: 'Dat is de enige manier om deze nachtmerrie te overleven. Ik zoek momenteel naar een nieuwe baan, en verwacht die snel te vinden.' BB

Deel dit bericht: