Bedrijfsleven: ?Behoud talenstudies?

18 April 2012

Een actiecomité dat de studenten van de bedreigde studie Frans in Leiden vertegenwoordigt heeft een marktonderzoek gedaan in het bedrijfsleven.

Samen met onderzoeksbureau WhyFey heeft het comité 341 respondenten gevraagd naar hun mening over de huidige politieke koers in het onderwijs.
Slechts 7,2 procent van hen denkt dat het een goed besluit is om de opleidingen Duits, Frans en Italiaans te laten samengaan in Taal, Cultuur en Mediaopleidingen. 71,4 Procent vindt dat onverstandig. 91,9 Procent van de respondenten vreest dat Nederland door het huidige onderwijsbeleid uiteindelijk met een tekort aan taalspecialisten zal kampen. Staatssecretaris Zijlstra scoort voor zijn beleid dan ook het rapportcijfer 3,5.
Camille Clerx (20), een van de initiatiefnemers: 'De resultaten tonen aan dat er in het bedrijfsleven onvrede heerst over de ontwikkelingen. En dat terwijl de studenten daar uiteindelijk wel terecht moeten komen.'
Momenteel zijn de taalopleidingen in Amsterdam (plaats 30), Leiden (35) en Utrecht (45) nog hoog in de THES-ranking terug te vinden, maar de studenten vrezen een situatie zoals in Groningen, waar de studie Frans 'nog amper is herkennen' in de brede bachelor. De strijd tegen het samenvoegen van talenstudies duurt intussen dan ook voort. Via de online petitie Red De Studie Frans hebben inmiddels ruim vierduizend sympathisanten hun steun betuigd. MvW

> Zie ook opinie

Deel dit bericht: