Anti-hiv-plant

De plant Artemisia annua wordt al duizenden jaren gebruikt tegen malaria, en in tegenstelling tot een hoop andere planten die al duizenden jaren gebruikt worden, werkt ‘ie nog ook. Aangezien er in Afrika meer dan tweehonderd miljoen mensen malaria hebben, wordt er daar nogal eens een kopje A. annua-thee gedronken. Iets anders dat voorkomt in Afrika is het hiv-virus. Hiv is relatief nieuw, dus zijn er geen planten die al duizenden jaren gebruikt worden om het te behandelen. Er gaan echter wel geruchten dat de artemisia-thee een beetje zou helpen om hiv te vertragen. 

Twee Leidse en twee Zwitserse farmacologen besloten eens te gaan testen of dat echt zo is. In een celkweek in elk geval wel, zo staat te lezen in het Journal of Ethnopharmacology. Ook Artemisia afra, een familielid van de anti-malariaplant, werkte. Rooibosthee, gebruikt als controle, doet dat jammer genoeg niet. Nou is In Vitro niet hetzelfde als In Vivo, dus waarschuwen de onderzoekers dat er eerst meer bewijs moet komen voor de anti-hiv-werking van Artemisia-soorten.

Deel dit bericht: