Geen extra uitloop voor topsporters

4 April 2012

De langstudeerdersboete geldt ook voor studerende topsporters. Dat schrijft staatssecretaris Halbe Zijlstra aan de Tweede Kamer naar aanleiding van Kamervragen.

Hij vindt dat het aantal uitzonderingen beperkt moet blijven. Studenten met een handicap of chronische ziekte mogen wel een extra jaar uitlopen. Voor sporters verwijst de staatssecretaris naar andere oplossingen. 'Sommige universiteiten en hogescholen hebben topsportersregelingen, waarbij bijvoorbeeld excellente sporters een financiële compensatie krijgen voor de opgelopen studievertraging.' In Leiden kunnen topsporters momenteel al een beroep doen op een compensatie uit het Afstudeerfonds voor zaken als collegegeld en studieboeken.
'Er ligt een nieuw ontwerp klaar voor een financiële regeling voor sporters en andere studenten die vertraging oplopen door bijzondere omstandigheden,' vertelt studentdecaan Marcel Melchers. Sinds het collegejaar 2009-2010 hebben 26 sportende studenten zich bij hem gemeld. 'Ze maken niet allemaal gebruik van het afstudeerfonds, maar bijvoorbeeld ook van bemiddeling bij het ontheffen van de aanwezigheidsplicht en het verlengen van inlevertermijnen.'
Leidse topsporters zijn overigens lang niet alleen hockeyers en roeiers. Melchers: 'Ze doen onder andere ook aan zeilen, strandvolleybal, schaken, korfbal, voetbal, wielrennen en rolstoelrugby. De meesten sporten op landelijk niveau. Deelnemers aan de Olympische Spelen hadden we vroeger ook wel, maar dat is tegenwoordig echt nauwelijks meer te combineren met een studie.'
Een woordvoerder van de NOC*NSF schat dat in heel Nederland een paar duizend sporters last krijgen van de langstudeerdersboete. Met een boete van drieduizend euro komen de kosten dus neer op miljoenen euro's.
De sportorganisatie inventariseert momenteel om hoeveel topsporters het precies gaat en is op zoek naar partners die indien nodig willen meebetalen. MVW

Deel dit bericht: