?De binnenstad is van ons?

Taco van der Eb

Door Marleen van Wesel

Radio Laat Je Leiden hebben we bedacht, als platform voor Leidse verhalen', vertelt Pepijn Smit (28), artistiek leider van het PS|Theater. Hij ervaart een gat tussen de wereld van studenten en die van andere Leidenaren. 'Daar wilden we inspringen. Door met elkaar te eten kun je vooroordelen wegnemen. Of juist bevestigen, maar dan wel met een onderbouwing.' Mensa, zo heet het programmaonderdeel dat studenten en andere Leidenaren rond de eettafel brengt.
De gastvrouwen van deze aflevering zijn de Rapbelles. De dames, lid van verschillende verenigingen en woonachtig aan het Rapenburg, spreken zelden Leidenaren. Annalie Kruseman (24, studente psychologie): 'Ik denk ook niet dat ik hier na mijn studie blijf.' Nelleke Groot (22, studente Nederlands) vindt het geen gemis. 'Maar wanneer je elkaar wel tegenkomt, bijvoorbeeld tijdens 3 Oktober of op de Museumnacht, is dat toch een toevoeging.' Kruseman: 'De binnenstad is vooral van ons. Echte Leidenaren wonen vooral buiten de singels, en daar hebben wij niet zoveel te zoeken.'
Onna van den Broek (20, studente communicatiewetenschap) staat in de keuken aardappels te schillen en wortels te raspen. 'Normaal eten we vooral pasta, dat is toch gemakkelijker', vertelt ze. 'Maar onze gast komt eigenlijk uit Japan. Daarom willen graag uitpakken met een typisch Hollandse stamppot.'
De gast, Eriko Aoki, woont sinds een jaar in Leiden vanwege haar werk voor het International Institute for Asian Studies. Terwijl de stamppot op het vuur staat, geniet ze van een stokbroodje, haar fototoestel in haar handen. Met Hollandse kost heeft ze het afgelopen jaar wel kennis gemaakt. 'De eerste keer kocht ik een hutspot voor in de magnetron, als ontbijt. Mijn hospita keek enorm verbaasd.' Volgens Smit zijn studenten lastig te vinden voor dit soort projecten. 'Tijdens een brainstormsessie van SLS
Wonen is het idee geopperd om studenten een programma op te leggen van de universiteit, om niet alleen de student in de stad te krijgen, maar de stad ook in de student.' Het stamppotontbijt ten spijt, bij deze Mensa ontbreekt juist de authentieke Leidenaar.
De Rapbelles hebben echter wél wat met Japan. Bij de voordeur hangt een foto van de Japanse keizer, die in 2000 tijdens een bezoek even met de toenmalige bewoonsters sprak, die uit het raam hingen. Van den Broek: 'Normaal spreekt hij nooit met het gewone volk. Er komen nu nog regelmatig toeristen het paaltje aaien waar hij tegen leunde.'
Op een van de fusiemuren is een geishavariant van Hello Kitty getekend voor een themahuisfeest. Aoki's blik valt intussen op een Japanse spreuk die een oud-bewoonster op een andere muur heeft geschilderd. 'Als we verboden dingen, zoals door rood lopen, met z'n allen doen, hoeven we voor niemand bang te zijn', vertaalt ze. De Rapbelles kijken verbaasd. Van den Broek: 'Ik dacht dat ze geschreven had dat ze ons zou missen.'

De uitzending is te beluisteren op zondag 8 april om 17.00 uur op Unity FM.

Deel dit bericht: