Wel ballonnen en ros

Studenten demonstreren in de zon
28 Maart 2012

Studentenvakbond LSVb en de Amsterdamse studentenvakbond organiseerde vrijdag 23 maart een demonstratie tegen het onderwijsbeleid van het kabinet.

Op de Dam werden onder de prozaïsche noemer 'laat zien dat je treurt om vervlogen dromen' 1200 zwarte ballonnen opgelaten.
Er heerst een gezellige festivalsfeer. De band Albino & The Cocksmokers speelt vrolijke gitaarpop, de flessen rosé komen uit de koeltas en de politie staat vriendelijk observerend van het zonnetje te genieten.
Is het niet wat lafjes, een ballonnenactie, terwijl in andere landen studenten met knuppels en molotovcocktails de politie te lijf gaan? Eline Peters (internationale ontwikkelingsstudies), de voorzitter van de ASVA, vindt van niet: 'We vinden het belangrijk dat we op een heldere en constructieve manier ons punt duidelijk maken. Ik denk ook niet dat zulke radicale actie in Nederland mogelijk is.'
Er zijn niet alleen maar modieuze rosédrinkende Amsterdammers: het vaste kader van beroepsdemonstranten met dreadlocks en uitreikvellen met de socialistische heilsboodschap is ook aanwezig, en ook de Occupiers zijn even van het Beursplein overgestoken. Jongerenafdelingen van Groenlinks, SP en PvdA delen merchandise uit met partijlogo's.
Leidenaren zijn er niet te vinden. Martijn Weeda, student politicologie: 'De studentenvakbond in Leiden is ten onder gegaan, dus daar komen geen mensen vandaan. In Amsterdam zijn studieverenigingen veel actiever. Die vormen toch de motor achter de protesten. Deze verenigingen zijn veel inhoudelijker georiënteerd.'
Per tien demonstranten staat er wel iemand met een kladblokje of een microfoon. Naast de gevestigde media hebben de opleidingen journalistiek van Utrecht en Amsterdam hebben zichzelf binnenstebuiten gekeerd voor een practicum interviewen. 'Ja, we vinden het wel belangrijk... Maar als we er voor school niet heen hadden gehoeven waren we denk ik niet gegaan', bekennen Ilse en Myrthe, twee eerstejaars journalistiek.
Na een uurtje klinkt het eindsignaal. De band speelt een laatste nummer en de organiserende studentenvakbond helpt de politie met het afbreken van de hekken en het opruimen van alle rommel.CR

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

28 Maart 2012