Vleermuizen

In 2008 werd een 41-jarige vrouw opgenomen in het LUMC nadat ze het Marburg-virus had opgelopen tijdens een vakantie in Oeganda. Ze zou de ziekte niet overleven. In The Lancet Infectious Diseases blikken de betrokken artsen en wetenschappers nog eens terug.
De vrouw liep de ziekte waarschijnlijk op tijdens een bezoek aan een grot waarin besmette vleermuizen woonden. Het erfelijk materiaal van deze specifieke variant van het virus werd gemeten, en staat nu in de computer als de ‘Leiden strain’. Hij blijkt het nauwst verwant aan het virus dat in 1967 opdook in het Duitse plaatsje Popp – ook dat virus kwam oorspronkelijk uit Oeganda.
Als angstaanjagende bonus sommen de onderzoekers op wat de absolute minimumeisen zijn aan de omgang met Marburg-patiënten en de stoffelijke overschotten daarvan. ‘Die laatste moeten besproeid worden met bleekmiddel, en dan in een bodybag die ook besproeid moet worden met bleekmiddel. Degene die ze begraaft, moet een schort, twee paar handschoenen, maskertje, ziekenhuisbril en rubber laarzen dragen. Die moeten daarna schoongemaakt worden met bleekmiddel, of binnen een dag verbrand.’
Oftewel: probeer uit de buurt van dat virus te blijven.

Deel dit bericht: