Rechtenstudentenprop in derde jaar

?Misschien kunnen ze het echt niet?
28 Maart 2012

Rechtendocenten constateren dat in het derde jaar een steeds grotere groep studenten blijft hangen en zijn tentamens niet haalt.

Dat bleek tijdens de faculteitsraadvergadering maandag. Studenten in de raad wijten het probleem deels aan tijdnood bij tentamens.
'Je ziet in het derde jaar dat bij strafrecht de slagingspercentages van de tentamens en herkansingen erg laag zijn', zei universitair docent strafrecht Jan Crijns. 'Ik heb de indruk dat we in het derde jaar te maken hebben met een prop studenten die vijf, zes jaar bij ons zijn en het echt niet kunnen. Normaal gesproken hadden we bij strafrecht 400 tot 500 deelnemers aan tentamens nu zijn dat er wel 600 tot 700. Opeens is er een groep studenten aan het werk gegaan, wellicht door de langstudeerboete. Heel veel deelnemers aan het hertentamen hebben geen onderwijs gevolgd. Het bsa heeft blijkbaar geen voorspellende waarde voor de rest van de opleiding. We kijken honderden tentamens na en uiteindelijk is er een betrekkelijk laag rendement. Dat is zorgelijk en daar moet meer aandacht voor komen. Volgens mij speelt het bij andere vakken ook.'
Volgens Hera Butt van studentenpartij LVS is het vooral een probleem bij strafrecht. 'Veel mensen lopen juist vertraging op door dit vak.'
Alex Neumann van de SGL-fractie in de raad stipte aan dat het probleem mogelijk ligt bij de tentamens: 'De strafrechttentamens, dit geldt ook in mindere mate voor Europees en internationaal recht, zijn zo onwijs groot, dat mensen tijd te kort komen. We werken tegen de klok in, kunnen onze opgedane kennis niet toepassen.'
Rechtendecaan Rick Lawson liet weten dat de opleidingen de tentamens scherp blijven evalueren: 'Ze moeten van goede kwaliteit maar ook goed maakbaar zijn. Maar we gaan niet net zo lang aan de knoppen draaien van de tentamens tot we een hoog rendement hebben. Dus geen gefrutsel en geklooi om aan bepaald percentage te komen.'
En dat terwijl het kabinet wel hoge rendementen eist. 'Dat is een dilemma. We willen dit oplossen door goed te organiseren en studenten beter te matchen.'
'Een laag slagingspercentage is niet erg, mits er aan een aantal criteria wordt voldaan, aldus portefeuillehouder onderwijs', vulde portefeuillehouder onderwijs Pauline Schuyt aan. 'Het tentamen moet wel goed in elkaar zitten. Dat wordt ook per tentamen bekeken.'
Het valt op dat juist studenten die het onderwijs niet volgen, tentamens niet halen. Of bij een open boek tentamen het boek voor het eerst open doen.'
Schuyt verwacht overigens dat door de mogelijke verhoging van het bsa in het eerste en de komst van het bsa in het tweede jaar het probleem met de prop wel minder wordt. VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

28 Maart 2012