Fraude Stapel treft ook Leiden

28 Maart 2012

De commissie die onderzoek doet naar de wetenschappelijke fraude van de Tilburgse ex-psychologiehoogleraar Diederik Stapel maakte gisteren bekend in welke artikelen en proefschriften gebruik gemaakt is van valse data. Ook in Leiden weerklinkt deze zaak.

De commissie Levelt presenteerde gisteren op de website commissielevelt.nl haar tussentijdse resultaten in het onderzoek naar Stapels fraude. In twaalf van de twintig wetenschappelijke artikelen die Stapel tussen 2008 en 2011 publiceerde, is gefraudeerd. Ook in drie proefschriften waarvan hij promotor was, is er frauduleuze data opgenomen. Een van deze gedupeerden is nu werkzaam op de Leidse universiteit. Deze persoon gaf te kennen aan Mare geen commentaar te willen geven.
Al eerder had Stapel verklaard alleen gehandeld te hebben. Jarenlang heeft hij antwoorden van proefpersonen zoals kinderen of rechters gefingeerd. De Universiteit van Amsterdam en van Tilburg hebben een paar maanden geleden aangifte gedaan wegens valsheid in geschrifte. In april zullen twee andere commissies, na het doorlichten van de rest van de verdachte publicaties, hun resultaten bekend maken. Het vermoeden is dat de gefabriceerde artikelen al uit 2004 stammen.
Stapels bedriegdrang komt naar eigen zeggen voort uit het ingeven aan prestatiedrang. De Uva wil onderzoeken of het mogelijk is om zijn doctorstitel af te nemen.TB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

28 Maart 2012