Dwergolifantjes

Van sommige diersoorten lijkt het droeviger dat ze zijn uitgestorven dan andere. Zo vinden geologen en archeologen op eilanden af en toe fossielen van hele kleine olifantjes. In Quarternary International beschrijft de Leidse archeologe Nike Liscaljet de vondst van een aantal dwergolifant-fossielen uit de Filippijnen. Het gaat vooral om voetbotjes.
Niet alleen Azië had dwergolifanten; ook op diverse eilanden in de Middellandse Zee zijn resten van uitgestorven kleine olifantensoorten gevonden, zoals het Maltese exemplaar op de afbeelding. Vermoedelijk zijn legendes over cyclopen mede ontstaan dankzij de vondst van dwergolifantenschedels met één groot gat in het midden, waar het slurfje zat.
Liscaljet vergelijkt de Filippijnse fossielen met mediterrane vondsten. De Aziatische resten zijn wat groter dan de Europese, maar horen nog wel bij een dwergolifantje, vermoedelijk een lid van het genus Stegodon, is haar conclusie.

Deel dit bericht: