Promovendi toch weer samen

21 Maart 2012

Onlangs brak promovendipartij Young Researchers in tweeën. Universiteitsraadlid Maarten Jansen startte een nieuwe partij PhDoc en nam zijn zetel mee. Eric van Hoof ging als eenmansfractie verder. Nu is dat de breuk weer gelijmd.

Aan de universitaire verkiezingen in mei gaan de twee partijen samen op een lijst staan. Young Researchers wordt omgedoopt tot Universitas en vormt samen met PhDoc een blok. De hernieuwde samenwerking kwam tot stand na 'even afstand nemen van de situatie en dan nog een keer goed kijken', zegt Van Hoof, buitenpromovendus en werkzaam bij de universiteit.
Van Hoof: 'Onze uitgangspunten liggen niet ver uiteen. Maarten wilde er zijn voor promovendi en dat ook uitstralen. Ik wilde me juist meer richten op de jonge medewerker. Hoe konden we zorgen dat we beide groepen, maar ook anderen, effectief bereiken?' Ook vingen Van Hoof en Jansen geluiden op dat de splitsing maar verwarrend was. We zijn toen een gesprek aangegaan.'
'Dat gesprek was ingewikkeld, maar met het resultaat dat we nu met een sterke gezamenlijke lijst de verkiezingen ingaan', mailt Jansen, promovendus bij Grieks en Latijn. 'Er zijn harde afspraken gemaakt om toekomstig gedoe te voorkomen.' Verder zijn kleine partijtjes in de raad niet effectief. Van Hoof: 'Je moet gaan samenwerken met andere clubs om gewoon te zorgen dat je een machtsblok vormt in de raad.'
Jansen: 'Er is ruimte voor maximaal drie zetels voor PhDoc en Universitas gezamenlijk; als je dan allebei apart gaat, loop je het risico dat je allebei net niet een tweede zetel haalt. De komende maanden gaan Eric en ik wel verder als aparte fracties in de universiteitsraad. Na de verkiezingen komt er een gezamenlijke fractie.' Eerder liet Van Hoof in Mare weten dat Young Researcher ten onder driegde te gaan door een gebrek aan kandidaten voor de universiteitsraad. Dat onheil is afgewend. PhDoc/Universitas heeft een lijst met tien kandidaten. Jansen is lijsttrekker, Van Hoof staat derde op de lijst. VB

Deel dit bericht: