Plotsdoven

Als je op latere leeftijd doof wordt, kan dat voor emotionele problemen als depressiviteit en angstigheid zorgen. Nog lastiger is dat het zoeken naar geschikte hulp. Wie doof is geboren, beheerst in elk geval nog gebarentaal. De hulp aan doofgewordenen zou dan ook anders in elkaar moeten zitten dan de hulp aan doofgeborenen.
De Leidse psychologen Vivian Kraaij en Nadia Garnefski ontwikkelden daarom een zelfhulpprogramma voor doof geworden mensen met emotionele problemen.
In het Journal of Deaf Studies and Deaf Education beschrijven ze een onderzoekje naar de werkzaamheid. 55 Plotsdoven met emotionele problemen deden mee: 28 werden behandeld en 27 kwamen op een wachtlijst. Ondanks de kleine groepsgrootte en relatief veel uitval vonden de onderzoekers toch nog significante effecten op depressiviteit en angstgevoelens. De therapie lijkt te helpen voor de mensen die hem blijven volgen.

Deel dit bericht: