Nieuws
Verdubbeling van bsa voor deeltijders
Ook de bsa voor deeltijdstudenten gaat in 2013 flink omhoog. Het college van bestuur wil de eis verdubbelen van 20 naar 40 punten in het eerste jaar.
woensdag 14 maart 2012

Dat blijkt uit het voorstel ‘bevorderen nominaal studeren’ dat naar de universiteitsraad is gestuurd.

Ook in het tweede jaar moeten er 40 punten worden gehaald. De propedeuse is in die twee jaar ook afgerond. De deeltijders moeten dus net zo hard gaan studeren als voltijds studenten dat nu doen. Volgens de notitie is er ‘bij het opstellen van de bsa rekening gehouden met de gemiddelde studieduur van de deeltijdopleiding. Als studenten aan de eis in het eerste jaar en in het tweede jaar voldoen, dan kunnen ze in principe in 4,5 jaar hun studie afronden.’

Al bekend was dat de eis voor voltijders wordt opgeschroefd naar 50 punten in het eerste en 50 punten in het tweede jaar. Het college ziet zich in het strenge bsa beleid gesteund door rendementscijfers. Zo zijn na eerdere ophoging van de eis voor voltijders van 30 naar 40 punten, studenten meer punten gaan halen. Ook nam de uitval af.

Van de studenten die een positief bsa ontvingen in hun eerste jaar haalde 79 procent 50 of meer punten. De meesten voldoen dus al aan de nieuwe eis. De universiteit verwacht dat de rest in staat onder het nieuwe regime hun studiegedrag aan te passen.

Het college verwacht dat de verhoging van de eis in het tweede jaar niet voor veel uitvallers zorgt. Deze is dan ook niet zo zeer gericht op het selectie maar bedoeld om ‘het tempo er in te houden.’ Want als het eerste jaar wordt gehaald, valt het studietempo nog wel eens terug.

Over het rendement van deeltijders wordt verder niet gerept in het stuk. Het is onduidelijk of een verhoging van de eis voor een flinke extra uitval gaat leiden. Volgens universiteitsvoorlichter Caroline van Overbeeke is er geen analyse gemaakt van de effecten die het bsa heeft op het rendement van deeltijders. ‘Het gaat om een kleine groep, waarvan een deel snel studeert omdat ze het zelf betalen. Er is ook een groep die een studie doen die door hun baas wordt betaald. Die studeren over het algemeen wat langzamer.’

De verhoging van het bsa moet nog wel wettelijk mogelijk worden gemaakt door het ministerie van Onderwijs. Staatssecretaris Zijlstra van hoger onderwijs staat echter achter de plannen. Het verhogen van het rendement is een van de afspraken die hij met universiteitsvereniging VSNU in het hoofdlijnenakkoord heeft gemaakt.