Wetenschap
Bavianen
Infectie met de tropische parasiet Entamoeba histolytica geen pretje. Het kan leiden tot bloederige diarree en leverschade, die soms zelfs dodelijk is. Wereldwijd zijn ongeveer 50 miljoen mensen geïnfecteerd met de ziekmaker, en daar gaan er relatief veel van dood omdat ze in landen wonen waar medicijnen duur of slecht toegankelijk zijn.
woensdag 14 maart 2012

ls je echter een vaccin tegen E. histolytica wil ontwikkelen, heb je een probleem. De parasiet komt van nature niet voor bij ratten en muizen, en dat maakt die beesten minder geschikt als proefdier. De Amerikaanse universiteit van Oklahoma zette daarom een bavianencentrum op.

In het vakblad Vaccine verschijnt binnenkort een studie naar de bavianen, waaraan ook de LUMC-onderzoeker Jaco Verweij meewerkte. Niet alleen bleken de bavianen vatbaar voor besmetting met de amoebe; en dus geschikt om vaccinonderzoek mee te doen; het synthetische vaccin dat op de apen getest werd bleek ze ook tegen de ziekte te beschermen. De auteurs waarschuwen wel dat een vaccin voor mensen nog heel wat voeten in de aarde zal hebben.