Nieuws
10,46 euro per seconde
Op de campus van de TU Delft is dinsdag een schuldenteller onthuld. Op het bord, onder andere een initiatief van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), wordt de nationale studieschuld getoond.
woensdag 14 maart 2012

Ook op de website wiebetaaltderekening.nl staat de teller ook. Die toonde bij ter perse gaan van deze krant een bedrag van iets meer dan 5,8 miljard euro aan schuld. Volgens het ISO komt er 10,46 euro per seconde bij.

Dat gaat oplopen naar 19,69 euro per seconde in september. ISO wil met de teller laten zien ‘wat de effecten zijn van de maatregelen voor de opbouw van studieschulden. Op dit moment lenen studenten samen jaarlijks zo’n 880 miljoen.

Naar schatting komt daar volgens ISO nog eens 291 miljoen euro bij door de langstudeerboete en het afschaffen van de basisbeurs in de masterfase. Daartegenover staat dat afgestudeerden in 2012 gezamenlijk zo’n 550 miljoen euro aflossen.

Alles bij elkaar leidt het ertoe dat het bedrag per seconde vanaf september bijna verdubbelt tot 19,69 euro. Tot en met volgende week vrijdag vinden door het hele land acties met het thema ‘wie betaalt de rekening’ plaats. VB