Zijlstra voor onvoldoendes compenseren

7 Maart 2012

Staatssecretaris Halbe Zijlstra, vindt het geen probleem dat de Universiteit van Amsterdam het mogelijk maakt dat studenten een vijf voor een vak compenseren voor een ruime voldoende voor een ander vak. Er was de nodige kritiek op dit zogeheten compensatoir toetsen.

Niet alleen kwam er bezwaar van studentenorganisaties, ook Den Haag bemoeide zich er mee. Hoger onderwijswoordvoerder Harm Beertema (PVV) stelde zelfs Kamervragen. Hij vreesde voor de ‘deflatie’ van de waarde van diploma’s en dat de kwaliteit van het onderwijs geweld wordt aangedaan als de plannen doorgaan. Zijlstra ziet dat heel anders, blijkt uit zijn antwoorden op de Kamervragen. De UvA vermindert op deze manier juist de uitval en betrekt studenten meer bij hun studie. ‘Empirisch onderzoek heeft laten zien dat het vooruitzicht een onvoldoende te kunnen compenseren, voor studenten een aanmerkelijke stimulans is om harder te werken”, schrijf hij. Bovendien mag het gewoon van de wet.In Leiden is compenseren al mogelijk bij bijvoorbeeld geschiedenis en godsdienstwetenschappen. Bij godsdienstwetenschappen wordt er weinig gebruik van de regeling gemaakt omdat studenten geen vijf op hun lijst willen.Ook aan de Erasmus wordt er gebruik van compensatie gemaakt. Daar experimenteren bepaalde opleidingen met jaarklassen. In dat systeem is het gebruik van compensatoire toetsen noodzakelijk. Het college van bestuur in Leiden wil binnen studies ook meer compensatoire toetsen. De studentenpartijen in de universiteitsraad zijn minder enthousiast. Deeltoetsen zijn prima, maar een onvoldoende compenseren moet eigenlijk alleen binnen een vak kunnen. VB

Deel dit bericht: