Studenten liggen wakker van stress

7 Maart 2012

Veertig procent van de studenten heeft last van zeer grote studiestress en de helft kan er niet van slapen. 8 Procent van de studenten ziet af van een masteropleiding door de veranderde regels.

Dat blijkt uit een enquête van de redacties van de bladen van tien universiteiten en vier hogescholen. Deze is begin februari afgenomen onder 5.500 studenten. De maatregelen die studieversnelling moeten afdwingen lijken hun tol te eisen. Vanaf september ontvangen masterstudenten geen basisbeurs meer. En dat terwijl slecht zestig procent van de universiteitsstudenten op schema ligt. De daling in het enthousiasme voor de masters noemt staatssecretaris Zijlstra een pluspunt omdat de langstudeermaatregel een bewustere studiekeuze van studenten beoogt. In een interview met DUB, het blad van de Universiteit Utrecht, zegt hij: ‘Als bachelorstudenten zeggen: “Ik weet nog niet zeker of ik wel een masteropleiding wil volgen; ik ga eerst werken”, dan is dat niet erg. Deze studenten kunnen altijd later nog besluiten of ze een masteropleiding willen gaan doen.’ De cijfers over de psychologische klachten maken niet veel indruk op de beleidsman. ‘Ik heb niet de indruk dat deze cijfers erg afwijken van onderzoeken onder werkenden. Een beetje stress is helemaal niet erg, daar krijg je straks als je werkt ook mee te maken. Het is ook persoonlijk: de een kan meer druk aan dan de ander. Het kan betekenen dat je op je tenen loopt en meer doet dan je aankunt. Anderen varen er wel bij en presteren juist beter onder druk.’ Verder meent hij dat studenten wat minder waarde moeten hechten aan het verenigingsleven. CR/TB

Deel dit bericht: