'Prestatieafspraken ongrondwettig'

7 Maart 2012

Staatssecretaris Zijlstra heeft met zijn beleid niet alleen de woede van studenten op de hals gehaald. Hij opereert ook buiten de wet. Althans dat beweerde de Nijmeegse hoogleraar staatsrecht en faculteitsdecaan Paul Bovend’Eert onlangss in een opiniestuk in NRC Handelsblad.

Volgens Bovend’Eert zijn de prestatieafspraken die Zijlstra gaat maken zelfs ongrondwettig. Zijlstra wil 7 procent van zijn budget verbinden aan prestaties. Haalt de universiteit het afgesproken doel niet, dan kan deze fluiten naar het geld.
Dit beleid is in strijd met de grondwettelijke en wettelijke regeling van het hoger onderwijs in Nederland, aldus Bovend’Eert. De staatsecretaris negeert wetgeving door met de universiteitsbesturen afspraken te maken over onderwerpen waarover hij eigenlijk niets te zeggen heeft. ‘Niet de staatssecretaris en de universiteitsbestuurders, maar docenten, examinatoren en examencommissies gaan over de studievoortgang en rendementen.’
Als Zijlstra dit beleid voortzet dan maakt hij zich schuldig aan het sluiten van een akkoord dat ‘op onderdelen met de Grondwet in strijd is, is op die onderdelen nietig. Een staatssecretaris die willens en wetens de Grondwet schendt, maakt zich zelfs schuldig aan een ambtsmisdrijf. Hiervoor zou hij moeten terechtstaan voor de Hoge Raad.’
Mogelijk hangt hem dan een gevangenisstraf van maximaal drie jaar boven het hoofd.
Maar de vlag kan nog niet uit. Bovend’Eeert erkent dat het wetsartikel over het ambtsmisdrijf is nog nooit toegepast. Maar feit blijft dat Zijlstra ongrondwettelijk handelt en dat vindt de decaan geen goede zaak. VB

Deel dit bericht: