LAKtheater gaat dicht

En nu echt. Na een mislukte fusie met Stadspodia Leiden, lijkt het einde van het theater in zicht. 'Dit is een historisch verlies voor Leiden.'

Taco van der EbPresentator Twan Huys (l) in een schijngevecht met komiek Hans Teeuwen in het LAKtheater.

Door Bart Braun

In het Lipsiusgebouw bevindt zich een klein vlakkevloertheater, het Leids Akademisch Kunstcentrum. De programmering richt zich vooral op kindertheater, moderne dans en eigenzinnig theater.
Het LAK voer decennialang onder de vlag van de Universiteit Leiden, maar die laatste besloot in 2008 dat het uitbaten van een theater niet tot de kerntaken van een universiteit behoorde.
Sindsdien was de toekomt van het LAKtheater onzeker. Leidenaars hingen massaal plakkaten met ‘Het LAKtheater moet blijven’ achter hun ramen, en de gemeente schraapte ondanks de bezuinigingen een zak geld bij elkaar.

Daarmee waren de problemen niet opgelost. Het theater was vooral te klein om zelfstandig te bestaan, bleek al snel.
Het LAK zou daarom het beste ingebed kunnen worden in de BV Stadspodia Leiden, het resultaat van de fusie tussen de Leidse Schouwburg en de Stadsgehoorzaal. Deze week werd bekend dat die fusie niet doorgaat, en daarmee lijkt het einde verhaal voor het LAK-theater.
‘Inhoudelijk was het een logische fusie, maar als je gaat fuseren, gaat het ook over functies en mensen’, legt Frans Funnekotter van Stadspodia uit. ‘De universiteit wilde dat wij bijna alle mensen zouden overnemen en hen garanties konden geven. Dat wilden we wel, maar dat kunnen we gewoon niet. We hebben er echt op alle mogelijke manieren naar gekeken, maar uiteindelijk bleken de mogelijkheden van de een de beperkingen van de ander te zijn. Leiden verliest zo een theater dat goed liep en een eigen functie had.’
Wethouder Jan-Jaap de Haan die in Leiden over cultuur gaat, vindt het ‘Jammer dat de fusie mislukte; zo lijkt de sluiting van het LAK een feit. De gemeenteraad had geld beschikbaar gesteld, de universiteit de zaal. Dat het uiteindelijk op arbeidsvoorwaarden niet is gelukt, is doodzonde.’ Het aanbod van Stadspodia was in zijn ogen ‘redelijk, in deze tijd van culturele tegenwind. Ik ben enorm teleurgesteld dat de universiteit het niet heeft aanvaard. Dit is een historisch verlies voor Leiden.’
Een laatste voorstel van De Haan, om in elk geval het komende theaterseizoen nog te subsidiëren, werd door de universiteit afgewezen. Een gedeelte van de programmering zal nu doorschuiven naar de Stadspodia, aldus Funnekotter. Het theater zal worden omgebouwd tot collegezaal; de cursussen die het LAK verzorgde gaan wel door, maar op een andere locatie.
LAK-directeur Roland Helmer is onbereikbaar. Per mail verwijs hij door naar Caroline van Overbeeke, de voorlichter van de universiteit.
‘Wij wilden het theater met onze mensen onderbrengen’, verklaart zij de opstelling. ‘We hebben veel aangeboden: energiekosten, onderhoud van apparatuur, salarisaanvullingen; we hebben zoveel mogelijk gedaan, al snap ik de kant van Stadspodia ook wel.’
Waarom niet ingegaan op het aanbod van De Haan? Van Overbeeke: ‘Zo blijft het onzeker. Het zou alleen tijdelijk uitstel zijn en zo blijven we verantwoordelijk voor de zaal. Een jaar later heb je weer dezelfde situatie’