'Zie je die plomp daar?'

1 Maart 2012

Een bezoek van PowNed-journalist Rutger Castricum aan het huis van Leids hoogleraar Andreas Kinneging eindigde maandag in een handgemeen. Inmiddels dreigen beiden met juridische stappen.

Kinnegings partner, Buitenhof-columniste Naema Tahir, had zich eerder deze week uitgesproken tegen de overvalsjournalistiek van Castricum. Die laatste kwam daarom onaangekondigd verhaal halen, maar Tahir (acht maanden zwanger) was aan het rusten. In het filmpje van Powned is te zien hoe Kinneging de journalist eerst vraagt om weg te gaan.
Wat er daarna precies gebeurde is onduidelijk: Kinneging duwde de camera weg, dus er is niets in beeld, en het Powned-team heeft duidelijk zitten knippen in het filmpje.
Kinnegings uitspraak ‘Zie je die plomp daar? De volgende keer dat jullie hier langskomen ga je erin, met camera en al’ is in elk geval vastgelegd.
Volgens Powned-voorzitter Dominique Weesie kneep Kinneging tot twee keer toe Castricums keel dicht. De hoogleraar ontkende dat dinsdagavond in een uitzending van Pauw & Witteman. ‘Ik ben met mijn handen niet in de buurt van zijn nek geweest.’ Kinneging is voormalig kampioen gewichtheffen en kon in zijn hoogtijdagen 140 kilo ‘stoten’. Het had erger af kunnen lopen voor Castricum.
Desondanks noemde de hoogleraar zijn optreden ‘Een vergissing: ik had de deur dicht moeten doen.’ Het filmpje vond hij ‘Een slechte weergave van het gesprek. We hebben tien minuten, een kwartier gepraat, en alles staat op de band. De rest van dat gesprek zou PowNed zeker op internet hebben geplaatst als ze mij ermee konden beschadigen.’
Beiden waren niet bereikbaar voor commentaar. Op Twitter schreef Castricum: ‘De media hoeven me niet meer te bellen. Ik verwijs naar de uitzending van Pauw & Witteman.’ Of hij aangifte gaat doen, zoals eerst aangekondigd, is onduidelijk. Kinneging zei in die uitzending dat het dan om een valse aangifte gaat, waartegen hij op zijn beurt weer juridische stappen zou nemen. BB

Deel dit bericht: