Wat doen die Grieken hier?

Nieuwe masterstudenten komen vooral uit Griekenland

Foto Taco van der EbGriekse studenten vieren ‘Stinkende donderdag’ in Leiden. ‘Er is al een keer of vijf tegen me gezegd dat ik nooit belasting betaal en lui ben.’

Door Harmke Berghuis

De nieuwe buitenlandse masterstudenten blijken vooral Grieken. Hoe kan dat? ‘Het is goedkoper dan Engeland.’

 ‘Grieken zijn altijd te laat’, grapt Thanos Souliotis (30) ’s middags aan de telefoon. Hij volgt twee masters in Leiden, media technology en film and photographic studies, en is voorzitter van het samengevoegde ISN. Die avond gaan de Griekse studenten feest vieren. Souliotis zal er om kwart voor tien zijn. ’s Avonds volgt een sms. Hij is wat later.
Rond een uur of tien is de pizzeria Il Pomodoro aan de Kraaierstraat grotendeels gevuld. Maar geen pizza hier vandaag. Vanavond vieren de Grieken feest. Hierna volgen de veertig dagen vasten. ‘Stinkende donderdag’, noemen ze het, vrij vertaald. De vrouwen waren aan het koken, zo gaat het verhaal, maar vergaten het vlees. Dit was zo aangebrand dat er overal rook hing. Vandaar de naam.
Met plastic bordjes lopen Griekse studenten langs de schalen. Wat er te eten is? ‘Geen idee’, zegt de uit Cyprus afkomstige rechtenstudent Alex Efstathiou (23). ‘Dit is in ieder geval niet traditioneel, volgens mij is het Hollands.’ Er staat patat, blokjes kaas en bittergarnituur. Het vlees in de bakken kan hij niet thuis brengen, behalve de gyros dan.
Dit jaar hebben 62 Griekse studenten  zich aangemeld voor diverse masterstudies, het tweede inschrijfmoment in februari nog niet meegerekend. Dat is bijna de helft meer dan de tweede grootste groep buitenlandse studenten : 39 Duitse studenten.
Een verklaring voor het grote aantal Grieken heeft woordvoerder Caroline van Overbeeke niet direct. ‘We vinden het wel belangrijk om internationale studenten te werven, maar we richten ons niet op Griekse studenten. Wel bezoeken we ook daar beurzen.’ Een mogelijke verklaring is dat er veel Griekse studenten naar Nederland komen voor psychologie. ‘We hebben het niet onderzocht, maar we horen dat er minder mogelijkheden zijn om in Griekenland een master psychologie te doen.’
Marilena Aretini (25) was zo’n studente. Ze volgde de master Child and adolescents psychology. ‘In Griekenland is het veel duurder om een master te doen’, legt ze uit. ‘En bovendien zijn er ook niet veel mogelijkheden om toegelaten te worden tot de opleiding.’
Toch komen de Griekse studenten ook voor andere opleidingen. Nikos Koutsoukos (29), PhD-student Taalwetenschap: ‘Grieken die graag in het buitenland willen studeren, gingen voorheen altijd naar Groot-Brittannië. Maar Nederland is goedkoper dan Engeland.’
En dus komen ze naar Nederland. Dit is overigens al langere tijd het geval, blijkt uit de cijfers van de universiteit. Maar waarom de Grieken niet naar België gaan, waar de studies nog minder kosten? Koutsoukos: ‘Daar zijn niet zoveel programma’s in het Engels.’ Vasilis Karakasis, student bestuurskunde wil ook best het een en ander uitleggen. Maar eerst wijst hij naar een glas rode wijn. ‘Drink die eerst maar op’, zegt hij. ‘Eerst plezier, dan werken, zo zien wij dat.’ Hij verklaart het aantal Grieken door de goede reputatie van de universiteit. ‘Dat, in combinatie met de crisis, brengt veel Grieken hier. Een investering in educatie is de beste remedie.’
Een aantal blijft ook na de studie in Nederland. Souliotis: ‘Niets loopt goed in ons land, iedereen probeert hier te blijven en te werken.’ De voormalige psychologiestudente Marilena Aretini is inmiddels al een jaar afgestudeerd, maar woont en werkt hier nog steeds. Of ze terug wil? ‘Ik mis mijn familie en vrienden, maar het is een te groot risico om terug te gaan, ik zou daar geen baan vinden.’
Toch is vanavond de crisis vrijwel alleen in grappen terug te horen. Een jongen die met Karakasis staat te praten, vraagt of die nog een goede kapper weet. Goedkoop is wel een vereiste. ‘Het is crisis, ik kan geen dertig euro aan mijn haar besteden.’ Karakasis, kortgeschoren kop: ‘Ik dank God voor mijn weinige haar.’
Maar het is niet altijd leuk. Christiana Kyrkoo (24), studente Public and international law: ‘Sommige mensen reageren op een agressieve manier als je zegt dat je uit Griekenland komt. Laatst zei een jongen dat ik bier moest kopen omdat ik hem geld verschuldigd was. En er is al een keer of vijf tegen me gezegd dat ik nooit belasting betaal en lui ben.’
Souliotis: ‘De mensen die geen geld hebben, zijn altijd de mensen die betalen.’ Hij vertelt over de leningen van de bank, de creditcards. ‘Mijn moeder had tien creditcards, misschien zelfs wel vijftien. De mensen bleven maar dingen kopen hiermee zonder direct te betalen, dus de kosten lopen op. En nu is het uitgelopen op chaos. De rijken betalen niks en de armen hebben niks. De middenklasse kan het niet betalen.’
Zelf is hij financieel onafhankelijk van zijn ouders. ‘Ik hield me, tot voor kort, nauwelijks met de crisis bezig. Tot mijn moeder me laatst belde. Haar salaris is met vijftig procent gekort.’
Je kunt het onderwerp niet altijd vermijden, zegt hij. ‘Maar vanavond proberen we dat wel. Alle Grieken in het buitenland feesten door, zelfs als er een crisis is. Geld uitgeven en aan plezier. Zo van: ik heb geen geld, maar geef me tien cocktails. Fuck it.’

Top vijf buitenlandse studenten

*De afgelopen twee jaar is het totale aantal buitenlandse studenten met 20 procent
toegenomen. Die aanwas bestaat voornamelijk uit masterstudenten.

*De meeste buitenlandse studenten die zich dit collegejaar hebben ingeschreven voor een master aan de universiteit komen uit Griekenland, dat zijn er 62. Daarop volgen de 39 Duitse studenten, 34 Italiaanse studenten. Uit Groot-Brittannië komen 33 masterstudenten en 32 komen er uit China.

*In totaal studeren er 3000 buitenlandse studenten aan de Universiteit Leiden op een totaal van bijna twintigduizend.

Deel dit bericht: