Suikerziekte 2

1 Maart 2012

Type 2 diabetes, ‘ouderdomssuiker’, heeft een onduidelijker oorzaak dan type 1, maar het is evenmin goed om te hebben. Patiënten zijn vaker ziek, moe, hongerig en dorstig en hebben daardoor een lagere levenskwaliteit. Als je te dik bent en suikerziekte hebt, hebben die twee hoogstwaarschijnlijk met elkaar te maken, en het beste dat je dan tegen je suiker kunt doen is afvallen. In het Leids Universitair Medisch Centrum zetten internisten obese suikerpatiënten daarom op een streng dieet met zeer weinig calorieën, en daar val je razendsnel vanaf.
In het European Journal of Internal Medicine beschrijven ze een onderzoek naar 27 diabetici met ernstig overgewicht, met per patiënt twee dikke en twee slanke controlepersonen. Dertien van de 27 kregen behalve hun turbodieet ook nog een sportprogramma opgelegd, van vijf uur per week.
De eerste 16 weken schoten de deelnemers vooruit: de kilo’s vlogen eraf: gemiddeld 25 kilo per persoon. De levenskwaliteit – vastgesteld met enquêteformulieren - nam juist toe, bij zowel de gewone als de sportende afvallers ongeveer evenveel.
Het probleem van afvallen is echter nooit het afvallen. De pijn zit hem in het afgevallen blijven. Zo ook hier: ongeveer de helft van de kilo’s was na anderhalf jaar weer teruggekomen.

Deel dit bericht: