Subsidies

1 Maart 2012

Twee voorstellen van de Leidse Sterrewacht zijn dinsdag door subsidieverstrekker NWO beloond met in totaal anderhalf miljoen euro. Hoogleraar Koen Kuijken gaat met twee telescopen van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht een aanzienlijk gedeelte van de sterrenhemel van het Zuidelijk halfrond nauwkeurig in kaart brengen. Onderzoeker Paul van der Werf ontving samen met Akira Endo van de TU Delft subsidie voor het ontwikkelen van een nieuw type spectograaf – een apparaat dat golflengten splitst en meet – die de afstanden en eigenschappen van ‘stoffige’ sterrenstelsels moet gaan bepalen. Omdat er zoveel stof inzit, komt er bijna geen zichtbaar licht doorheen, daarom wil Van der Werf gaan meten aan een ander soort electromagnetische golven, het zogeheten sub-millimeter gebied.

Deel dit bericht: