Muiterij en de Mickey-Mousepolitie

Foto Bataviawerf/Nationaal Scheepshistorisch Centrum/Jaap Roskam

Door Thomas Blondeau

Ze waren niet de eersten. Zeilschip Batavia vormde al eerder het decor van muiterij en kaping. Maar dat was de zeventiende eeuw. Toen ging het om zilvergeld en goud.
Nu bestond de buit ondermeer uit een stuk ankerketting, een ganzenveer, een tros en een landkaart. En de dieven waren deze keer geen zeerovers maar zes Augustijnen; leden van het gezelschap Laxens Näsa op ontgroeningspad.
Vorige week dinsdag kropen de studenten bij nacht en een weinig ontij over de hekken van de Bataviawerf in Lelystad. De scheepswerf legt zich toe op de ambachtelijke vervaardiging van roemrijke schepen uit het verleden. De kopie van het belaagde galjoen verliet in 1995 de dokken.
Maar rond elf uur belde personeel van VOC Batavia naar de politie. Vier eenheden reden naar het terrein en grepen de studenten in de kraag. Ze brachten een nacht in de cel door. Een politiewoordvoerder: ‘De voorwerpen zijn ondertussen teruggebracht. De studenten zijn ingegaan op het schikkingsvoorstel. Ze betalen elke 150 euro boete.’ Tegenover de NOS liet de woordvoerder eerder zijn gram blijken: ‘Wij zijn van het echte werk, niet van de Mickey-Mousepolitie.’ De studenten hebben ook toegezegd om donateur te worden van de Bataviawerf.
Daarmee is de kous nog niet af voor de enteraars. Augustinus-voorzitter Bas van der Hoff: ‘Als vereniging hebben wij excuses aangeboden. De jongens die zijn opgepakt, hebben dat ook gedaan. Het bestuur heeft besloten dat die leden nog wat maatschappelijk werk zullen moeten verrichten. Wat precies, daar zijn we nog naar op zoek.’
In 2009 werden vier leden van Laxens Näsa op heterdaad betrapt toen zij probeerden een straatnaambord van de muur te trekken. Hun camera werd toen door de politie in beslag genomen. Deze bevatte beelden van de door hen bekladde muren met teksten als ‘Lax’ en ‘kutje’. De vier Laxens Näsianen werden toen vervolgd voor openlijke geweldplegingen tegen openbare objecten en vandalisme.
Is het een traditie bij dit gezelschap om dingen te jatten? ‘Het is geen traditie om de wet te overtreden, nee. Het gaat om de interpretatie van wat een creatieve opdracht is. Daar valt opgepakt worden niet onder’, aldus Van der Hoff.
Tom Tempelaars, preses van Laxens Näsa, benadrukt ook dat de studenten niet de opdracht hebben gekregen om iets te stelen. ‘De naam van ons gezelschap betekent ‘neusje van de zalm’. Dus wilden we dat ze iets creatiefs deden met nautische zaken. Dat heeft wel tot een heel nare samenloop van omstandigheden geleid. Dit kan natuurlijk niet.’ 
Een woordvoerder van de werf zegt dat de papieren voor het toegezegde donateurschap ondertussen zijn toegestuurd. ‘Mochten ze dat vrijwilligerswerk in Lelystad willen verrichten, zijn ze overigens altijd welkom.’

Deel dit bericht: