Mollenduim

Arterra.be/ Philippe Clément

Gewervelde landdieren en de dieren die van landdieren afstammen, zitten vastgebakken aan een bouwplan met vijf vingers en vijf tenen. In een walvisskelet zie je vijf vingers verstopt in de vin. Honden lijken vier tenen te hebben, maar de zogeheten ‘Hubertusklauw’ die ietsje hoger zweeft, is nummer vijf, analoog aan je duim.

Kijk je met deze wetenschap naar een mollenpoot, dan zie je die vijf vingers weer keurig netjes terug. Er zit ook nog iets anders: een sikkelvormig ding dat eruit ziet als een zesde vinger. Wat is dat voor een ding en hoe omzeilt een mol die beperking van vijfvingerigheid?
In Biology Letters licht een internationaal team van onderzoekers, met daarin de Leidse biologen Mike Richardson en Merijn de Bakker, een tipje van de sluier op. De mollenduim is helemaal geen vinger, maar een uitgroeisel van het polsbot, die ook later tijdens de ontwikkeling van een babymol ontstaan dan de vingers. In het artikel wijzen de biologen ook de voor dit kunstje verantwoordelijke genen aan.

Deel dit bericht: